mandag 3. desember 2012

Pass opp for tyver på nett i juletiden


Skrevet av: Kristine Staurland

Det nærmer seg Jul, og mange unnslipper julekaoset med å kjøpe gaver på nettet, men er dette trygt? Hvilke rettigheter har man?
Pass på

Ellos er en av de nettstedene som er gode til å informere    


Hva skal man tenke på?
Det man må huske på når man bestiller på nettet er å finne ut om siden er seriøs eller ikke. Det er bedre hvis nettsiden er norsk, for da er det lettere å spore hvem som har ansvaret for nettbutikken. Har nettbutikken fysiske butikker er de sikre å handle på. Du kan ta kontakt både på nett og med butikkekspeditørene. 

Hvordan kan man unngå tvilsomme nettbutikker? Den letteste måten å oppdage om nettbutikken er profesjonell er å se på oppsettet på nettsiden. Virusprogram reagerer raskt på usikre sider med virus. Dette gjør at man ikke får virus. Man må heller ikke skrive kontonummer på slike sider, og et godt tips er å bruke kredittkort for handel på nett. Se også når nettsiden er opprettet, og om kontaktinformasjonen er klar og tydelig.

Rettigheter  
Man har flere rettigheter når man bestiller på nett. Blant dem har du angrerett på 14 dager. En annen rettighet man har er at man kan returnere produktet man har kjøpt uten å forklare årsaken. De fleste nettsteder er vage med å informere om disse rettighetene.
Lønner det seg
Det man også må tenke på når men kjøper fra nettet er om det faktisk blir billigere. Bestiller man fra en amerikansk nettbutikk  må man tenke på frakt, toll og moms. Men er man heldig kan man finne nettbutikker som er billige og trygge, og man kan slippe julekaoset i butikkene.
Etter forbrukerrådet lagte en sak om dette tidligere i år har flere av nettbutikkene blitt bedre på å informere om rettighetene man har. Antallet er halvert siden dette ble sjekket tidligere i år. I følge forbrukerrådet er dette noen av de beste nettbutikkene: Blush, Ellos, Gmax og Elkjøp.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Legg igjen en kommentar her :)